петък, 13 май 2011 г.

"Съвременна магия"

Често ме питат какви книги бих препоръчала за тези, които тепърва започват да се занимават с окултизъм. Странно е, но много рядко ми се задава въпроса за книга, която да обяснява достатъчно разбираемо и ясно всичко, което е нужно да се знае за церемониалната магия. Вероятно заради това, че самата аз не се занимавам с церемониална магия. Въпреки това искам да спомена именно една такава книга, която дори при ограниченото количество книги, издадени на български език, присъства на рафтовете на родните книжарници. Това, както вече сте се досетили, е „Съвременна Магия” на Доналд М. Крейг.

Действително това е една от най-точните, най-ясни и изпълнени с напътствия книги, тя е буквално учебник, чрез който всеки желаещ може да навлезе лесно в света на церемониалната магия. На пръв поглед можете да се объркате от съдържанието, което според мен е доста хаотично съставено. Всъщност хаотичността в съдържанието е с конкретна цел и тя е да ви откаже от изкушението да прескачате раздели. „Съвременна магия” трябва да се чете последователно, за да получите максимума от нея. Различните раздели са различни уроци, във всеки от които има определени упражнения и практики, които трябва да изпълнявате ако сте решили да се занимавате сериозно с церемониална магия. Някои от упражненията могат да ви отнемат месеци и следователно да забавят четенето на самата книга. Ако успеете да си наложите самоконтрол и да озаптите любопитството си и действително спазвате инструкциите в книгата, ще получите усещането, че не четете книга, а карате курс или сте съветвани от някой друг, реален човек, каквато е била и идеята на автора. Тази книга ще ви помогне да се запознаете и да придобиете представа за основни неща, като:

-мистериите на Кабала

-как да изпълнявате и създавате собствени церемониални ритуали

-какво представляват медитацията, астралната проекция, алхимията

-какви инструменти са ви нужни в церемониалната магия

-как да си направите психическа самозащита и др.

В интерес на истината аз прочетох книгата за два дни, поради това, че нямам интереси в сферата на церемониалната магия. Причината изобщо да я започна беше именно факта, че на доста и разнообразни места тя се споменава като източник. Лично на мен не ми допадна силното наблягане върху Кабала, което на моменти направо става досадно, но е и неизбежно, що се отнася до церемониална магия. За такива като мен, самият формат на книгата също би бил досаден, защото се губи част от очарованието й, когато не се чете систематично и не се изпълняват упражненията. За всички останали, това е единствената и почти незаменима книга (или по-скоро учебник), която ви е нужна, за да почнете да се занимавате с церемониална магия.

На българския пазар книгата се предлага в два тома, чиято обща цена е около 25 лв, което прави книгата сравнително достъпна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.