неделя, 16 октомври 2011 г.

"Магически аромати, масла и отвари"

Това е вероятно най-известната книга на Скот Кънингам в България, поради засиления интерес на повечето хора към това, което смятат за "отвари". Предполагам много от тези хора са изпитали известно разочарование, когато са разбрали, че всъщност "отварата", това е онова, което ние наричаме малко погрешно чай. Самата книга обаче съвсем не е разочароваща! Авторът се е опитал по много достъпен начин, типично за стила му, да предаде на широката публика своите познания относно магическите аромати, масла и отвари. И, за областта, в която пише, добре се е справил!

Лично на мен най-много ми допаднаха описанията на това как сами да си изработим ароматни пръчици, благовония, соли за вана, а дори и сапуни. За всеки с малко повече време и желание, "Магически аромати, масла и отвари" може да е едно невероятно приключение в тази област.

В книгата са дадени и множество рецепти за всякакъв вид благовония, масла и други подобни. Тук идва и една малка подробност, която често убягва на повечето хора - това, че книгата е писана за и в условията на американския пазар. Както неведнъж съм споменавала, значенията на различните билки, растения и аромати се различават за различните култури и вярвания, чиито особености до голяма степен са повлияни от географското разположение. Така например, въпреки че Скот Кънингам говори за някакви растения със странни имена, вие няма да ги намерите в естествена среда в България. Както към всяко друго нещо, съветвам ви да подхождате критично към рецептите, дадени в книгата.

Отделно от това, книгата е интересно четиво, от което ще получите много практически съвети, ще си получите добра представа за това какво представляват благовонията, и ще имате възможността със собствените си ръце да изготвите билкови смеси, с които да направите живота си по-вълшебен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.