сряда, 12 декември 2012 г.

Захаросани джинджифил и портокалови корички

Обичам да използвам времето около коледните празници, за да експериментирам в кухнята и по-специално със сладките неща. Тази година съм решила най-накрая да приготвя домашен щолен, но докато разглеждах различните рецепти попаднах на нещо, което определено много ми хареса – захаросани джинджифил и портокалови корички. Всички сме виждали нещо подобно на рафтовете в големите магазини, където се продават изсушени плодове и се оказва, че тези захаросани специалитети са основна съставна част не само в коледния щолен, но и в много други сладки изкушения. Нещо повече – вкусни са и при директна консумация, а най-хубавото е, че освен чудесен деликатес, могат да бъдат и уникален коледен подарък, който сами да приготвите за своите близки.

В общи линии процесът по създаването както на захаросаните портокалови корички, така и на захаросания джинджифил е един и същ, като има само малки разлики. Разбира се, трябва да ги правите отделно, за да не се смесят вкусовете. Портокаловите корички трябва да са само от горната част на кората без бялата ципа – това най-лесно ще постигнете като използвате белачка за плодове и зеленчуци. Джинджифилът трябва да е обелен и нарязан на тънки парчета. След това процедурата е една и съща:

Изсипете готовите парчета в подходящ съд и ги залейте със студена вода. Включете котлона и изчакайте докато водата заври. Оставете парчетата на котлона във врящата вода за около 10 минути. След това ги отцедете от водата и налейте отново студена вода колкото да ги покрие. Върнете съда на котлона и повторете – изчакайте докато водата заври, а след това оставете парчетата вътре за 10 минути. Ако при беленето на портокаловите корички върху тях все пак е останало някакво количество бяла ципа, повторете този процедура още един път. След изтичането на последните 10 минути, отново изсипете горещата вода, добавете студена до покриване на парчетата, но този път добавете и захар (в отношение близо 1 към 1 с парчетата). Оставете на котлона, докато парчетата не започнат да изглеждат прозрачни. След това извадете парчетата и го оваляйте добре в захар. Оставете ги да изсъхнат върху кухненска хартия за известно време (поне няколко часа), след което ги приберете в плътно затварящ се стъклен или пластмасов съд. Сложете панделка на съда и сте готови!

Не изхвърляйте останалия сироп! Можете заедно с няколко парчета да го оставите да изстине, след което да го затворите в буркан и да го приберете в хладилника, където ще издържи около цяла година. Това импровизирано сладко е чудесно за сервиране върху сладолед или като съставка на други десерти. Също така, ако прибавите сода и лед към сиропа, ще получите чудесна напитка (особено подходящ метод за джинджифиловия сироп).

В клипчетата по-долу ще видите и други трикове!

Успех!




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.