понеделник, 16 май 2011 г.

Ахат



Ахатът е символ на здраве, просперитет и дълголетие. С името не се означава определен вид минерал, а различни видове агрегати на силициевия диоксид. Ахатите се състоят от много фини и концентрирани ивици, които се отличават по степен на прозрачност и цвят. Има повече от 150 разновидности на ахата. Камъкът носи името на река Ахат (днешна Дирило) на остров Сицилия. Този камък се употребява още от древността, обикновено за направата на камеи. Астролозите считат ахата за камък на Меркурий, Венера, Луната и Сатурн.

Талисмани и амулети

Като талисман ахатът се използва, за да засили смелостта и увереността на носещия го. Вярва се, че спомага и за дълголетие. Като амулет е защитно средство против магьосници и вампири, предпазва от алкохолизъм, пристрастяване към цигари и наркомания, усилва паметта, гони депресивните мисли и кошмарите. Черният ахат се смята за мъжки талисман. Пръстен с черен ахат прави притежателя си неустоим в женските очи и също така увеличава сексуалната енергия. От друга страна светлите ахати се считат още от древни времена за пазители на жените.

Лечебни свойства

През Средновековието лечителите препоръчвали на болните от хронична кашлица, страдащите от болки в гърлото и на тези с проблеми със зъбите да носят ахатови мъниста. За да се подсилят лечебните способности на камъка, върху него били гравирани молби за здраве; ахатови камеи със символично изображение на болестта също били популярни (например жена с разпуснати коси олицетворявала мигрената), тъй като се вярвало, че това ще прогони болестта. Възприемането на болестите като антропоморфни създания е широко разпространено и в българския фолклор.

Според друго древно суеверие, ако във вода се сложи счукан ахат, то тя придобива силни лечебни свойства. Тази вода може да се използва, за да се лекуват рани, ухапвания от змии, ужилвания, както и изобщо всякакви ухапвания от други животни. Вярва се, че ахатът засилва зрението, подпомага храносмилането, предпазва от бъбречни заболявания, подобрява слуха, предпазва от дехидратиране и кожни болести. Черния ахат има положително влияние върху червата, особено върху дебелото черво, подобрява състоянието на кръвта и на лимфната система.

Магически способности

Древните гърци вярвали, че ахатът дава на приносителя си благоразумие, предпазва го от тъмни, депресивни мисли, както и от несподелена любов. В Древния Рим ахатът е бил посветен на богинята на изобилието и се смятал за камък на земеделците и градинарите. Смятало се, че поставянето на ахатови топки от вътрешната страна на градинската ограда ще предпази растенията от неблагоприятни метеорологични условия. Плиний Стари твърди, че ахатът помага на атлетите да печелят, тъй като им осигурява спокойствие, кураж и сила, а също така потиска силния гняв. Вярвало се също така, че ахатът има способността да дарява на носещия го привлекателност, дар слово, убедителност и самоувереност. Вярва се, че черният ахат пази от опасности, дава сила срещу злите сили и уравновесява емоциите.

по материали от: http://www.jewels-empire.com

5 коментара:

  1. Искам да допълня нещо за въздействието на диамантите от личен опит.Поставени на златен пръстен,те променят стечението на обстоятелства за човека,които ги носи-така наречените случайности.В зависимост от това на кой пръст се носят ,а също ина коя точно фаланга,човек може да манипулира съвсем съзнателно сутуациите ,в които попада.за другите ще изглежда като случайно,но не и за човека,на чиито пръсти са диамантите.ако се съчетаят с медальони от злато,пентаграм,давидова звезда и други,ефектите от манипулациите на дейсвително окръжаващата ни среда се силно магични.Тези методи са проучвани от средновековните алхимици.Ако някой изпробва това предложение,сам ще се увери за какво става дума.Хората и представа нямат какви сили могат да се събудят,при комбинации на злато и диаманти с магически символи

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно! Хубаво е да споделяме личния си опит, благодаря ти, Мио!

    ОтговорИзтриване
  3. ЗДРАВЕЙТЕ ! А ИМАТЕ ЛИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ,,ПРЪСТЕН НА ТОТ АТЛАНТA ,, ? ИНФОРМАЦИЯ ,МИНАЛА ПРЕЗ ВАШАТА ГЛЕДНА ТОЧКА... ЩЕ СЪМ БЛАГОДАРНА.../ EVANI /

    ОтговорИзтриване
  4. За "Пръстенът на Атлантида" ли става въпрос? Защото ако това е случаят, нека споменем, че той няма нищо общо с ахата. Личното ми мнение е, че нещо, което се продава на определена цена, не може да бъде магически талисман, а става най-обикновен комерсиален продукт. Колкото до самия пръстен, това е една уж известна археологическа находка, за която не се знае почти нищо. Но се твърди, че самите символи имат благотворно влияние, така че ако искате можете да си ги прерисувате върху парче хартия, да ги окачите в дома си и сами да проверите до колко това е истина.

    ОтговорИзтриване
  5. МЕЖДУВРЕМЕННО ОТКРИХ ИНФОРМАЦИЯ ...БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОТГОВОРА - ВИНАГИ Е ПО- ДОБРЕ ДА СЕ СЪПОСТАВЯТ РАЗЛИЧНИ ГЛЕДНИ ТОЧКИ ПО ПЪТЯ КЪМ ИСТИНАТА,ОЩЕ ПОВЕЧЕ , КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ТАЛИСМАНИ..
    ДА , РАЗБИРАМ ЧЕ АХАТЪТ НЯМА ОБЩО С ТОВА , КОЕТО ВИ ПОПИТАХ , НО РЕШИХ , ЧЕ БИХТЕ МОГЛА ДА ИМАТЕ НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ...СЪЩО ОТХВЪРЛЯМ КОМЕРСИАЛИЗИРАНЕТО НА ТАЛИСМАНИТЕ , НО СЪГЛАСЕТЕ СЕ ВСЕ ПАК , ЧЕ НЯМА КАК ЧОВЕК САМ ДА ДОСТИГНЕ ДО ...НАЙ- ВЕЧЕ СКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И МЕТАЛИ...САМОРОДНИТЕ И НЕДОКОСНАТИ ...
    МОЖЕ БИ ЩЕ ВИ Е ИНТЕРЕСНО ДА ВИДИТЕ ТОЗИ АМЕТИСТ , ДОНЕСЕН ОТ БРАЗИЛИЯ...

    http://www.africartvalencia.com/

    С УВАЖЕНИЕ/ EVANI /

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.