вторник, 12 юли 2011 г.

Еньовче (Galium verum)

Еньовчето заема централна роля в обредността свързана с Еньовден, ето защо се бере обредно в ранни зори на този празник. То е основна съставна част на моминските китки, по които се гадае за кого ще се омъжи момата, както и от венеца на Еньовата буля и еньовския венец, през който хората се провират за здраве.

Вярва се, че навите бягат от еньовчето, затова бременна жена, когато наближи да ражда, се провира 3 пъти през еньовски венец. Също така на Еньовден, момите киснат еньовче във вода, с която след това мият косите си, за да са здрави и дълги.

Стръковете от еньовче имат диуретично, адстрингентно (стягащо, свиващо) и противовъзпалително действие. Използва се при стомашно-чревни заболявания, прочиства бъбреците, черния дроб, панкреаса, далака. Известната австрийска лечителка Мария Требен препоръчва еньовче при заболяване на щитовидната жлеза, и споменава, че то действа пикочогонно и спазмолитично. Еньовчето може да се използва за терапия на депресия и снемане на нервното напрежение, разбира се под лекарски контрол.

Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката се залива с 500 мл вряща вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден преди ядене.

ВАЖНО: Билката не трябва да се приема с препарати, предизвикващи чувствителност към светлината, каквито са някои антибиотици, защото този ефект може да се усили!!! Еньовче не трябва да се пие, ако приемате антидепресанти, влияещи на серотонина. Също така особено важно е да се отбележи, че тази билка намалява ефикасността на противозачатъчните хапчета, както и на някои медикаменти против астма!!!

Помнете, че използването на билки трябва да става след задължителна консултация с лекуващия ви лекар, защото иначе може да бъде дори опасно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.