понеделник, 25 юли 2011 г.

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион е една от най-разпространените и най-популярни билки в България. Цъфти от май до септември, в зависимост от надморската височина, на която расте. Използват се целите стръкове - цветовете и стъблото, като е хубаво да избягвате прецъфтелия жълт кантарион. За разлика от всеобщото мнение, жълтият кантарион не бива да се прилага дълго време и не е подходящ за всички възрасти. Също както обикновените антидепресанти, той може да окаже негативно действие върху репродуктивните способности и при двата пола. Също както Еньовчето, жълтия кантарион може да намали ефикасността на оралните контрацептиви! Тази билка НЕ се препоръчва и на хора с повишена фоточувствителност. Хора с ниско кръвно също трябва да са много внимателни с консумацията на тази билка, защото може да бъде противопоказна за тях. Жълтият кантарион намалява действието на някои медикаменти и засилва действието на други, затова съчетаването му с лекарства, трябва да бъде консултирано с лекар.

Жълтия кантарион има противовъзпалително,антиоксидантно, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено действие, той може да тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко повишава артериалното налягане и има пикочогонен ефект.

Жълтият кантарион помага при язва, гастрит и болест на дванайсетопръстника. Всички стомашни неразположения и болести се повлияват добре от действието на жълтия кантарион, защото той успокоява симптомите и лекува рани и възпаления. Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане и диария.

Жълтият кантарион често се препоръчва при сърдечни проблеми, особено при високо кръвно налягане. Редовната консумация на билката подобрява състоянието на сърдечния мускул.


Счита се за "самодивско цвете". Ето защо в нощта срещу Еньовден, когато билките имат най-голяма лечебна сила, болни хора преспиват на поляни обрасли с жълт кантарион. Вярва се, че чудотворната сила на билката ще ги излекува.

Начин на употреба:

1 с.л. от билката се запарва в 200-300 мл вряла вода. Престоява 15-20, но не повече от 30 мин. Прецежда се и се пие.

Помнете, че използването на билки трябва да става след задължителна консултация с лекуващия ви лекар, защото иначе може да бъде дори опасно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.