неделя, 15 януари 2012 г.

Смирна

Вероятно най-популярната смола, използвана като благовоние, след тамяна, е смирната. Сигурно много от вас ще се досетят, че тя присъства и в Библията, където тримата мъдреци поднасят като дарове на новородения Иисус – „злато, ливан и смирна”.

Но какво представлява всъщност смирната? В основни линии смирната е смола, която се добива от няколко растения, познати в България като Смирна (Commiphora myrrha, Commiphora molmol, както и от други видове растения от рода Commiphora). Смолата изглежда почти като тамян, с тази разлика, че смирната има червено-кафяв или тъмно жълт цвят. Различават се значително в аромата, като този на смирната е сладникав, приятен и лек.

Също както и повечето ароматни смоли и смирната е била използвана и за направата на различни лекарства и парфюми. Използвала се е в аюрведичните лечебни практики, както и в традиционната китайска медицина, заради нейните свойства. Тя действа антисептично, като аналгетик, а също така е използвана и като средство, спомагащо за бързото заздравяване на рани. Ето защо смирната е била ценена особено много не само заради нейният невероятен аромат, но също така и заради лечебните й свойства. Известно е, че е влизала в състава на смолите, които са се ползвали за мумификация в Египет.

Още в античността е била използвана като благовоние в религиозните церемонии и ритуали, като например тези, посветени на египетската богиня Изида. Това, според някои изследователи, прави смирната особено подходяща за дар към богини, които имат сходни функции с тези на Изида. Други пък намират в това причина, за да горят смирна в чест на каквито и да е женски божества. Според мен това не е добра идея, и пак бих ви посъветвала, преди да пристъпите към употреба на дадено благовоние да проучите добре дали това е правилно.

Използвана като благовоние, смирната пречиства пространството и осигурява психическа защита, но въпреки това рядко бива употребявана отделно. В повечето случаи, тя влиза в състава на различни благовонни смеси. Тук за пример ще ви дам едно благовоние, което е малко, ако не и съвсем непознато в България. Кифи (Kyphi или Cyphi) е благовонна смес, която се е използвала в древен Египети. В нейният състав винаги са посочени вино, мед и смоли, като сред тях се споменава и смирна. Ще се постарая скоро да публикувам някои от рецептите, които са дадени за Кифи, ако някой има интерес в приготвянето му.

Други благовония, с които смирната може да бъде съчетана са тамян, борова смола, лавандула, хвойна, пачули, розмарин, сандалово дърво и др.

Къде да намерим смирна?

За съжаление към този момент, смола от смирна, можете да закупите само от интернет, при това не от български магазини, а още по-лошо е, че цената е доста солена. Но аз мисля да направя нещо по въпроса, за това следете публикациите в The Occult Room!

Как се гори смирната?

Също както всяка смола. Подробно съм описала как се използват благовонни смоли в публикацията ми "Най-често срещани типове благовония".

Успех!

Източници:

http://yellowstaressentials.wordpress.com/2011/03/13/frankincense-and-myrrh/

http://en.wikipedia.org/wiki/Myrrh

http://www.joellessacredgrove.com/Herbs/mno-herbs.html

2 коментара:

  1. В Руската църква съм намирал смирна преди години на достъпна цена но няма всеки път

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, понякога се намира в различни църкви.

      Минутки за реклама:

      http://www.facebook.com/photo.php?fbid=328676553877500&set=a.328676427210846.75479.304976032914219&type=1&theater

      Изтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.