понеделник, 13 юни 2011 г.

Свещи - основна информация 3 и 4 част

3. Измерване на свещта

Измерването на свещта е разделянето й на предварително изчислен брой части, като се поставят игли или карфици забити във восъка. Прави се при ритуали, в които трябва да се гори свещ в продължение на няколко вечери. Това улеснява самия процес на горене, за да не се случи така, че да изгорите повече или по-малко от свещта, в следствие на което самата свещ да не ви стигне до края на ритуала.

3.1. Как се измерва свещта?

Разделянето на свещта на части е лесно, може да се направи с линия, за по-голяма прецизност или просто на око. Милиметрите не са от особено значение. Една от иглите се забива в основата на фитила в горната част на свещта, т.е. точно там, където ще запалим свещта. Ако се прави магия за привличане, тази игла се поставя последна, ако магията е за премахване се поставя първа. Другите игли се слагат на местата, които сме отбелязали при измерването.

3.2. Игли или карфици – има ли значение?

Първо искам да направя уточнението какво е игла и какво е карфица, тъй като предполагам, че голяма част от вас нямат идея, че всъщност това са различни неща. Игла е това, с което се шие, т.е. тя има „ухо” в единия край, през което минава конеца. Карфица е това, което на края има малка главичка (като мъничък пирон) или пластмасово топче, те се ползват при подготовката на плата за шиене или например, когато закачаме мартеница на палтото си.
Използването на карфици има предимството, че те могат да бъдат различни цветове – пластмасовото топче може да е зелено, червено, бяло, жълто и др. Така може да се ползват червени карфици за любов, зелени за пари и т.н.

Иглите могат да се ползват при премахването на лош късмет, проклятия, както и при защита. На Карибите много хора счупват ухото на иглата, когато работят срещу магьосник. Вярва се, че счупеното ухо прави по-трудно за човека, към когото се прави магията, да разбере кой му прави магия. Игли със счупено ухо се ползват за раздяла, объркване, отмъщение и преобръщане на заклинания. Може да се използват и при премахването на подобни заклинания, когато е нежелателно противникът да разбира за самото премахване.

3.3. По специален начин ли се гори „измерената свещ”?

Когато се гори измерена свещ, това се прави на интервали. Да предположим, че сте решили да правите ритуал, в който трябва да горите една и съща свещ в продължение на 7 дни. На първия ден запалете свещта и оставете първата игла при фитила да падне. Изчакайте свещта да изгори точно до следващата игла. Ако ритуалът го изисква или вие чувствате, че е нужно, през това време можете да се молите или да медитирате за това, което искате да постигнете с ритуала.
След като загасите свещта (за самото загасяне ще говорим подробно следващия път), трябва да запазите иглите, които вече са паднали по време на горенето. Често условие е под самата свещ да има лист с изписани имена или желания, в който се поставят иглите. Но в общи линии трябва да следвате описанието на самия ритуал. В някои случаи остатъците от ритуала (прах от благовония, восък от свещи) се заравят, хвърлят се по вода, оставят се на определени места и т.н.


4. Наричане на свещта

Подготовката на свещта завършва именно с наричането. Това означава, че над самата свещ се изричат имена, желания, заклинателни формули и т.н. Това вече е строго индивидуално според вярванията или системата, която ползвате, за това няма да се спирам много подробно тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.