понеделник, 13 юни 2011 г.

Как да започнем с таро? 4 част

Четвърта стъпка: Съхранение на картите

Сега, искам да се спра за съвсем малко на това, какво да правим с картите, когато не ги ползваме и къде и как да ги съхраняваме. Доста рядко виждам това да се коментира, тъй като повече се набляга на употребата им, но този въпрос изниква доста рано и честно казано има значение. Както всеки магически инструмент, ние трябва да се отнасяме с уважение към картите си, за да могат и те да ни вършат добра работа. Никога не забравяйте, че каквото искате, трябва да дадете. Сега ще изброя известните ми начини за съхранение на картите таро, а след това ще обърна и малко внимание на един друг наболял въпрос.

- Всяка колода се продава с картонена кутийка, която, честно казано, вероятно е един от най-практичните начини да се съхраняват картите. Кутията ги предпазва от това да се огъват и пречупват краищата им, картите не се разместват и са в изключително компактна форма. Рано или късно кутийката обаче се къса или придобива трагичен вид. Някои хора намират за неестетично да се ползва картонената кутийка, тъй като има много по-красиви алтернативи. Истината е, че няма нищо лошо да я ползвате, докато ви върши работа, особено ако носите картите със себе си.

- Коприненият шал (или парче коприна) се смята за най-подходящ за съхранение на картите, тъй като се вярва, че коприната предпазва от влиянието на външни енергии и така запазва картите "енергийно чисти”. Лесно се намира в текстилните магазини, само трябва да е от чиста коприна. Някои хора твърдят, че е добре да е бял, или поне едноцветен, но това вече зависи от личните ви предпочитания и разбирания. Коприненият шал е удобен, защото може да се използва и като покривка, върху която да извършвате гаданието. Поради всичко това е предпочитания начин за тяхното съхранение.

- Платнената торбичка, която в идеалния случай е от коприна, представлява кесийка от плат, с канап, който пристяга отвора й така, че картите да не падат. Когато си взимате, или правите, подобна торбичка трябва да внимавате за това да пасва перфектно на картите ви. Ако е по-малка те ще се цапат там, където тя не може да ги покрие, а ако е по-голяма ще се разместват както си искат вътре и има опасност да се прегънат. Такива торбички се продават и в България и повечето имат символ бродиран или нарисуван отпред, което си е симпатично. За съжаление цената им си е доста солена, за това лично аз препоръчвам, ако имате възможност, сами да си изработите торбичката за съхранение на картите.

- Като добавка към копринения шал, често се споменава и дървена кутия. Тоест, след като вече сте опаковали картите в копринен шал, следва да ги поставите в дървена кутия. Имам някакви спомени за изискване за специална дървесина, но в момента не се сещам конкретно каква беше тя. Дървената кутия е удобна в случай, че ползвате картите си само у дома и не ги носите с вас. Все пак тя е доста обемна и тежка, въпреки, че е перфектна за съхранение. И разбира се, може да се ползва и без шал.

- Едно важно уточнение – ако имате няколко колоди, смята се, че не е хубаво да се смесват! Дори да стоят на едно място, хубаво е да са отделени една от друга, а не омесени.

Това са методите, които са ми известни, ще се радвам да ги допълните.

Сега да обърна внимание и на един друг проблем. Често изниква въпроса дали трябва да носим картите си в училище, по кафенетата, градинките и т.н. Много хора подхождат скептично към такива практики, като ги смятат за неуважение към картите. Да си призная в началото и аз смятах така, но последствие стигнах до извода, че в това твърдение няма смисъл. Нека не забравяме, че картите таро, както и всички други гадателски пособия, са само инструмент, спомагащ на гадателския уред "човек". Картите сами по себе си не могат да гадаят, гадаете вие. Така че след като вие сте в кафенето, не виждам причина да вземете и картите с вас. Разбира се, има си своите специфики. Сега, ако ги захвърлите на мръсната маса, където са минавали не само хиляди енергии, но и хиляди кафенца, сокчета и цигарена пепел, не е много уважително. Така че, дори да носите картите с вас, то подхождайте с нужното уважение – вземете и някаква покривка или парче плат, върху която да ги редите.

Дали да позволявам на други хора да пипат картите ми? Ще отговоря много кратко на тази дилема – не трябва други хора да ги ползват, т.е. да гадаят с тях, но не виждам причина, поради която други хора да не ги пипат. Най-малкото това е нужно при гаданието, когато този, на когото гледате, трябва да разцепи тестето. Като причина това да не се случва се изтъква, че енергията му щяла да се прехвърли върху вашите карти. С оглед на това, че гледате на него, смятам че именно това е целта! Ако вие имате връзка с картите не мисля, че докосването им от друг човек би имало значение. В крайна сметка, така или иначе, през известен период от време се прави пречистване на картите.

Успех!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.