четвъртък, 2 юни 2011 г.

Как да започнем с Таро? Част 3

Трета стъпка: Освещаване на картите

Има доста противоречиви мнения по въпроса дали Таро картите трябва задължително да се освещават. От една страна стои идеята, че картите служат добре и без освещаване, а от друга схващането, че всеки магически инструмент трябва да бъде осветен или посветен на висшите сили, които почитаме. В интерес на истината таро дава „верни” отговори и без да е осветено. Но всеки, който се занимава по-усърдно с картите, и най-вече тези, които ги ползват за магическа работа, със сигурност ще предпочетат все пак да осветят колодата си. Ще предложа методи, които са най-лесни и най-разпространени.

На първо време е редно да се направи пречистване на колодата.

1. Пречистване чрез елементите

При пречистването с елементи има едно значително предимство – елементите са компоненти изграждащи нашия свят, ето защо те намират приложение в повечето традиции и системи, макар и под различна форма. На места те са възприемани само от физическата си страна, на други те са представени от духове покровители. Ето защо този тип пречистване е подходящ за всички практикуващи.

Пречистване посредством елементите може да се извършва с всичките четири, или ако искате пет, елемента, или отделно с всеки един от тях.

Пречистването чрез всичките елементи може да стане едновременно – например ако поставите колодата върху купа със сол (земя) и мидени черупки (вода) навън (въздух)под слънчевите лъчи (огън); както и поотделно – ако вземете колодата, поръсите я със сол (земя) и контролирано количество вода (вода), прекарате я през дима на благовонието (въздух) и след това изключително внимателно около пламъка на свещ (огън).

Пречистването на картите Таро с един елемент се води от същността и значението на съответния елемент. Това би следвало да се предшества от едно много сериозно проучване на елементите и то според традицията или системата, която следвате. За да не създавам у вас навик за мързелуване няма да давам примери за значението на елементите – всеки имащ желанието да се занимава с Таро, а и с окултизъм като цяло, трябва да се научи да бъде любознателен! Само ще спомена, че най-разпространения начин за пречистване на картите Таро, както и на повечето гадателски инструменти, е поставянето им върху или в купа със сол. Трябва да се има предвид, че някои предмети не им понася контакта със солта. Ето защо е редно да си направите проучването, което, освен всичко друго, ще бъде от изключителна полза за вас не само за освещаването на картите, но и за в бъдеще.

Използването на елементите за пречистване на картите Таро има и друга положителна страна, тъй като се свързва с различните бои в колодата – Пентакли за Земя, Чаши за Вода, Мечове за Въздух и Жезли за Огън.

Хубаво е от време на време да се извършва пречистване на колодата, само пречистване, особено ако работите често с нея и я ползвате за нещо по-особено.

След като сте извършили пречистване на колодата, следва да преминете към самото освещаване.

2. Освещаване на картите Таро

Въпреки, че звучи много помпозно, освещаването представлява един вид молба към силите, които почитате (или предпочитате), да извършат дадено действие спрямо колодата ви – да я благословят, да се вселят в нея, да я пречистят и т.н., но в основни линии – да направят колодата ви един вид свята. Също така зависи от вас и от традицията/системата, която следвате дали ще кажете просто няколко думи или ще отваряте кръгове и ще чертаете пентаграми. Но ако смятате да се водите от идеята, че колкото по-сложно, толкова по-ефективно, по добре почетете още.

Преди да пристъпите към освещаването трябва добре да помислите какво ще молите висшата сила и за какво ще използвате своята колода – за гадания, медитация, магическа работа или за да получавате духовни съвети. Едва след това можете да се заемете с търсене или съчиняване на въпросната молитва/ритуал. Когато и това е свършено, трябва да подготвите свещено пространство, където да извършите освещаването. Това може да е олтара ви, или пък специално създаден за целта такъв, някакво място сред природата, и т.н. Остава ви само да извършите това, което сте предвидили.

И с това завършва освещаването на колодата Таро. Успех!

2 коментара:

  1. Аз си пречиствам колодите като ги "нулирам" - подреждам картите в изходно положение, както са били в началото - Големи аркани (от 0 до 21), жезли (от Крал към Асо), чаши, мечове, пентакли, с това негативните енергии от тях "излизат" и са готови пак за употреба. Един лесен, но доста ефикасен метод, за който се интересува :)

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.