понеделник, 27 юни 2011 г.

"Практическа магия"

На книжния пазар, особено в България, има изключително разнообразие от окултна литература, която е писана с единствената цел да бъде продавана. В подобни книги липсват достоверни описания, а дори нещо да бъде определяно от авторите им като исторически обосновано, то всеки, който е внимавал в час по история може да забележи, че подобно нещо просто няма. Изпълнени с ритуали за медитация, релаксация и някой и друг ритуал копиран от интернет, или само плод на желанието на автора да напише нещо мистично, подобни книги не само не спомагат на начинаещите, а напротив – пълнят им главите с абсолютни небивалици. Книгата на Лиана Грийнауей "Практическа магия” е изключително добър пример за това.

Взех си книгата сравнително скоро и въпреки, че ми е ясно, че този тип книги са доста несериозни, още на уводната част останах потресена от съдържанието. Там авторката приравнява всички древни религии в една, която според нея е уика (създадена в първата половина на миналия век), обяснява древни традиции, за които съм слушала по-добра информация от учителите си и това, което мен лично направо ме втрещи - изречението:

"Не може да се посочи от кога датира езичеството, знае се единствено, че е съществувало преди християнството.

На това твърдение всеки здравомислещ човек би застинал в недоумение. В крайна сметка в археологията, макар да няма прецизни доказателства от кога датира езичеството, се знае, че най-старият езически храм се намира в югоизточна Турция, нарича се Гьобекли тепе и е датиран около 11,000 г.пр.н.е. Да не говорим, че доста неща се знаят за езичеството, освен това, че е съществувало преди християнството!!!

Книгата продължава в същия дух. Можете да видите малко след частта, озаглавена "Как да медитираме”, че всъщност "това няма нищо общо с медитацията”. В друга част авторката ни убеждава, че всъщност магьосниците трябва да имат определена тарифа за това, което правят, при положение, че това НЕ е така.

В раздела за любовна магия срещаме предупреждението:

"Никога не правете магия, ако се съмнявате, че няма голяма вероятност човекът, към когото е насочена, да се заинтересува от вас. Би трябвало и двамата да имат еднакъв интерес един към друг – не само единият.”

Тук неминуемо излиза въпроса – "След като чувствата са споделени, защо да правим изобщо магия???”

А за тези, които заблудени от честата употреба на "вещица” и "уика”, са помислили, че ритуалите в книгата са езически, или поне базирани на езически традиции, трябва да ви разочаровам. Книгата описва ритуали, боравещи с имена на ангели и архангели, което веднага я причислява или към християнството или в най-добрия случай към т.нар. Церемониална магия.

"Практическа магия" на Лиана Грийнауей е не само комерсиална в своята същност, но освен това представлява изкривено представяне на факти, широко известни в публичното пространство. А на всичкото отгоре преводът на книгата е под всякаква критика! Без ни най-малко да се замисля, мога да твърдя, че тази книга НЕ ви е нужна.

6 коментара:

  1. Здравей искам да ти кажа,че блога ти наистина е много интересен и е от изключителна полза. Надявам се и за напред да е така.... Бих искала да те помоля ако можеш да ми кажеш някой книги, които биха ми били от полза в практиката и разучаването на магията... Бих ти била много благодарна :)

    ОтговорИзтриване
  2. С най-голямо удоволствие стига да кажеш коя точно област на магията представлява интерес за теб? :)Ако още не си се ориентирала, то ще трябва да попрочетеш малко повече книги, за да добиеш някаква представа и чак тогава да започнеш да четеш за това, което най-много те вълнува. Но това проучване ще трябва да направиш сама. Това, което аз мога да предложа, и което в момента ми идва на ум, е в скоро време да публикувам някакъв импровизиран списък с книги, които биха били най-подходящи за начинаещите.

    ОтговорИзтриване
  3. Дам това ще бъде страхотно...Винаги съм се интересувала от магията като цяло. Сега започнах да чета Сатанинската библия.Казаха ми, че е добре да знам всичко общо като черната и бялата магия. Естествено аз искам да разуча бялата магия, но ми е и интересно да прочета и какво се нарича черна магия....Ако направиш списък бих ти била много благодарна и най-вече ако ми кажеш от коя книга първо трябва да започна :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, пак съм аз :) Имам предложение за теб, което може да ти хареса :) Но моля те дай някаква връзка- скайп или имейл, че искам да те питам нещо много важно :) :)

    ОтговорИзтриване
  5. В дясно има графа "За контакти", където е има посочен e-mail - cath@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  6. Да, благодаря. Писах ти и се надявам да се съгласиш :)

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.