вторник, 5 юли 2011 г.

Аметист

Аметистът е камък, който се асоциира с отдаденост, чистота и непорочност. Той е разновидност на виолетов кварц. Цветът му варира от почти безцветен, бледо виолетов до тъмно лилав. Когато се потопи във вода повърхността на естествения аметист става безцветна – това е и един от начините, по който се различават естествените камъни от синтетичните. Счита се, че названието на аметиста идва от гръцки и означава „свободен от пиянство”, тъй като се е вярвало, че този камък предпазва приносителя си именно от пиянство.

Талисмани и амулети

Като талисман аметиста предлага едновременно кураж и предпазливост. Вярва се, че този камък предпазва от пиянство и наркомания, усилва паметта, прогонва меланхолията, както и пази приносителя си от змии и зложелатели.

Лечебни свойства

Този камък се препоръчва като добро средство за премахване на стреса. Счита се, че засилва дейността на ендокринната и нервната система, увеличава активността на дясното полукълбо на мозъка, нормализира действието на епифизата и хипофизата, пречиства кръвта и подобрява кръвната циркулация. Аметистът спомага при лекуване на леки ментални проблеми, засилва интелекта и подпомага личностното развитие. Вярва се още, че този камък намалява прекомерната въодушевеност и превъзбуденост, и предпазва от зловредни дейности, включително от изкушение от алкохол и неумереност. Аметистът предпазва собственика си от кожни болести, рани и главоболия.

Магически способности

Ако аметистът неочаквано промени цвета си, може това да е сигнал, че предстоят поледици, дъжд, бури или дори урагани. Камъкът не само предвижда природните бедствия, но също така се вярва, че той пази и приносителя си от тях. Ето защо аметиста се счита за пазител на рибарите и моряците.

по материали от: http://www.jewels-empire.com

2 коментара:

  1. от къде мога да си закупя такъв камък ?

    ОтговорИзтриване
  2. От специализираните магазини за скъпоценни и полускъпоценни камъни, от бижутерски магазини, от интернет, както и от природонаучните музеи. Хубаво е обаче да бъдете сигурни, че камъните не са синтетични, а са си естествени. Информация за това можете да намерите в интернет. :)

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.