събота, 10 септември 2011 г.

Бяло подъбиче (Teucrium Polium L.)

Бялото подъбиче е една от онези билки, за които повечето хора нямат ни най-малка представа, че имат лечебни свойства. За тях това е просто един бурен, който цъфти по горските поляни и откритите площи из цяла България. Разбира се, преди време нашите баби са знаели и използвали тази билка, която можете да срещнете и под имената горчива чубрица, змийско биле, зъмска трева.

Бяло подъбиче може да срещнете и на отделни стръкове, но най-често то расте като малко храстче. За лечебни цели се използва надземната част (без твърдите стръкове), която се бере по време на цъфтежа от май до август.

Тази билка има най-вече запичащи, кръвоспиращи и дезинфекционни свойства. Ето защо се употребява за здравословни проблеми като диария, дизентерия, грип. Но също така помага и при полова слабост, за подобряване на храносмилането и апетита, при различни алергии, а също така при болки в стомаха и червата, при пясък в жлъчния мехур (най-вече в комбинация с други билки). Външно може да се използва за промивки при бяло течение у жените, хемороиди, както и за компреси и промивки при младежки пъпки, екземи, рани, възпаления при конюнктивити, възпалени и кървящи венци.

Начин на употреба:

Вътрешно: 2 с.л. дребно нарязана дрога (ако е за лечение на деца – 1 с.л.) се залива с 500 мл кипяща вода. Вари се около 5 мин, след което се оставя да кисне 30 мин. От прецедената отвара се приема 3 пъти на ден по 80-150 мл преди хранене.

Външно: Запарката за външно приложение се приготвя от 4 ч.л. дрога (за деца 1 с.л.) и 200 мл кипяща вода.

Помнете, че използването на билки трябва да става след задължителна консултация с лекуващия ви лекар, защото иначе може да бъде дори опасно!

2 коментара:

  1. и много много ГОРЧИ!Но действа

    ОтговорИзтриване
  2. Хахах! Да, повечето билки, които се употребяват с лечебна цел не са особено приятни на вкус, а липсата на подсладител в някои случаи направо ме е влудявала. Но с всичко се свиква, особено ако е с лечебна цел! :)

    ОтговорИзтриване

Преди да бъде публикуван Вашият коментар трябва да бъде одобрен от администратор.